24 Ağustos 2017 Perşembe

Kelebeğin Kaderi-Başak Sayan



 Kitaplığımda onca okunmayı bekleyen kitap dururken ve de bu kitabı okumak hiç aklımda yokken nasıl oldu bilmiyorum ama kendimi bu kitabı alırken buldum.
(Tam da burada kitaptan bir alıntı yapmak istiyorum:)

"..tesadüf kaderin kendini gerçekleştirebilmesi için yaşanan  eşzamanlılıklardı sadece."

Bu kitabı bitirdiğimde kendimi daha iyi hissettim. Hani bazı kitaplar vardır.Tam da o zamanda okumanız gerekir.Bu kitap öyle oldu benim için.Evet klişe cümleler içeriyor,evet tekrarlardan oluşuyor ama önemli olan kapağı kapattığımda hissettiğimdi ve bunu hayli başardı.

Öncelikle yazarı beni şaşırttı.Birçoğumuzun tanıdığı oyuncu Başak Sayan.İtiraf edeyim eğer farkında olsam almazdım sanırım.İyi ki farketmemişim de kitabı edinmişim. Fırsatını bulursam yazarın diğer kitabını da okumayı düşünüyorum.

Kitap günümüz insan karakterlerinin günlük olaylarını bölüm bölüm anlatıyor. İlişkilerini, korkularını,aldatılışlarını,dostluklarını..Yaşadığımız tüm olayların birbiri ile aslında nasılda bağlı olduğunu,bütünü görmeyi başardığımızda yaşadıklarımızın daha anlamlı olduğunu vurguluyor.
En çokta Erdem Bey karakteri ile bunu aktarıyor.Kendisi en sevdiğim karakterlerden oldu.

Kitapta bolca altını çizdiğim yer oldu.Buraya hepsini aktaramasam da kendimce güzel olanları ekledim.
Anlatım dili kolay,hayata dair zevkli bir kitap okumak istiyorsanız tavsiye ederim.


 "Belki de aşk,birine hiçbir karşılık beklemeden,savunmasızca ve tamamen teslim olmaktı."

"İnsan ailesini kendi seçemiyordu ama yıllar içinde kendi seçtiği dostlarından bir aile kurabiliyordu kendisine."

"..hayatta her şey olasıdır unutma. Olasılıksız görünen bir olayın gerçekleşme ihtimali ile olasılıklı görünen  bir  olayın gerçekleşmeme ihtimali birbirine eşittir aslında."



"Her insan zihnini eğitmek zorundadır çünkü ne düşünürsen aslında osundur."

"Hiçbir şey senden ayrı değil.Ne düşünürsen onu yaşarsın.Herhangi bir olayın gerçekleşmesi için önce zihninde oluşması gerekir."

"Eğer kendi içine gerçekten bakacak cesareti gösterirsen tüm bunların neden başına geldiğini anlarsın.Sen neysen hayatında odur."

"Kader hayatımızın tamamen önceden çizilmiş olması  demek değildir.Yol bellidir,dönemeçler ise bize  kalmıştır.Yaptığımız seçimler ve düşünce şeklimizle kendi realitemizi yaratırız...Sen farkında olsan da olmasan da tüm hayatını senin  düşüncelerin  yönetir.Bu düşüncelere uygun tecrübeleri yaratırsın hayatında."

"Çevrende gördüğün her şeyin senin geçmişin olduğunu fark et.Şimdi diye adlandırdığın şey geçmişteki düşüncelerinin ve duygularının ete kemiğe bürünmüş hali sadece.Şu andaki hayatını sen bir süre önce hayal ettin farkında olarak ya da olmayarak.Sorun şu ki kendini değiştirmediğin müddetçe geçmişini yaşamaya devam edeceksin.
..Önce affetmen gerek.Eğer affedersen geçmişini iyileştirmiş olursun.Geçmişini iyileştirmen de geleceğini değiştiriyor olduğun anlamına gelir."

"Hepimiz birbirimizin hayatında rol alan öğretmenlerdik  aslında...Yaşanması gereken senaryoya en uygun oyuncuları çekiyorduk yaşamlarımıza...Bu  durumda kimseye kızmak ya da gücenmemek gerek aslında...İçinden hayatına giren herkese karşı müthiş bir şükran duygusu yükseldi.Ne olursa olsun hepsi görevlerini yapmışlardı aslında."

"Affetmenin anlamı budur işte.Aslında her şeyin sorumlusunun kendin olduğunu anlaman ve yüreğinde ona dair negatif herhangi bir duygu kalmamasıdır.Affederek geçmişini ve dolayısı ile geleceğini değiştirmiş oldun."

"Düşünceler ve duygular bizim kaderimizdir.Hayatında gördüğün iyi ya da kötü her olay,her insan,her durum senin ruhunun dışarıya yansımış halidir,ete kemiğe bürünmesidir.Tüm dünya senin yansımandır.Eğer hayatının değişmesini istiyorsan kendini değiştirmelisin."

"Neye inanıyorsan ya da her neyden korkuyorsan yaşayacağın senaryo odur.Bilinçli düşüncelerden ziyade bilinçsiz düşünceler yönetir sıradan bir  insanın hayatını.Bunun için düşünce ve duygu durumunu kontrol altına almalısın."

"Unutma düşünceler kaderindir.Kaderini değiştirmek ise senin elinde."

"Eski zamanların tarlalarda çalıştırılan ve her türlü işin yaptırıldığı kölelerinden tek farkımız kartvizitlerimiz olmasıydı sadece."

"Yanında olanla aklında olan farklı olduğunda mutlu olamıyor insan."

"Bu hayatta uygun olmayan hiçbir şey yoktur.Bütün ölümler uygundur ve olması gerektiği şekilde olmuştur."

"Hepimiz bir başkasının sınavıyız bu dünyada...Hepimiz görünmez bağlarla birbirimize bağlıyız.Doğduğumuz andan sonsuza dek."

"Durumlara yüksek bir perspektiften bakabilseydik kötü dediğimiz bir olayın ileride hangi olayları tetiklemek için gerçekleşmekte olduğunu görebilirdik.Bugün kötü diye nitelendirdiğimiz bir olay belki birkaç sene sonra sizi sevinçten havalara uçuracak bir olayın sebebidir.Büyük resmi bilemediğimizden üzülürüz."

"Yaşamımızdaki  dramların kaynağında her şeyi kişisel algılamamız ve varsayımda bulunmamız yatıyor...Başkalarının ne düşündüğüne ya da yaptığına dair o kadar çok varsayımda bulunuyoruz ki.Sonra da o varsayımlara inanıyoruz.İnsan varsayımda  bulunmaktan vazgeçtiğinde gerçeği daha rahat görecek ve daha mutlu olacaktır."

"Neyin neden olduğunu bilemezsin.Bu kötü olaylar bile seni bir noktaya götürmek için olurlar...
İlahi güce güven.Olan her şey olması gereken en doğru şeydir."

"İnsanlar bireyleştikçe yalnızlıklarına mahkum oluyorlar.Aile kurmak belki de bu anlamda bir gereksinim.İnsanın yalnızlığa karşı geliştirdiği toplumsal bir çözüm."

"Hayattaki en zor anlardan biri insanın kendi gerçek kimliği ile yüzleştiği o andı."









2 yorum:

  1. O alıntıları nasıl yazdınız yaa :) Ellerinize sağlık. Ben en faza 2-3 alıntı yazıp bitirirdim. Kalın olması beni biraz ürküttü açıkcası. Bu aralar kısa hikayeler okumak daha çok hoşuma gidiyor ama bu kitabın da okuma zamanı gelir elbet değil mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazması gerçekten zor oluyor. :)
      Bu yüzden bloga yazılmak için kenarda bir süre bekledi kitap. Ama sonrasında ayrıntılar akıldan uçup gidince blogumdaki bu alıntıları okumayı çok seviyorum ;)
      Her kitabın zamanı olduğuna inananlardanım.
      Keyifli okumalar ;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...