18 Ocak 2016 Pazartesi

Ina May'in Doğuma Hazırlık Rehberi-Ina May Gaskin

38 haftalık gebeden Merhaba;
Malum doğum öncesi iznindeyim.Bir yandan hazırlıklar devam ederken doğuma da mental olarak hazırlanmak için arada konu ile ilgili kitaplar okumaya çalışıyorum. İnternette araştırma yapmak istemiyorum.Zira herkes birşeyler yazıyor ve gereksiz yere insanı ürkütüyorlar.

Okuyabileceğim kitaplara bakarken bu Dünya çapında meşhur kitabı buldum. 
İna May Amerikalı bir ebe. Normal doğum yanlısı ve kendi kurdukları ekoçiftlik olan The Farm'da kendi gibi düşünenlerle yaşamakta. Ayrıca bu köy doğum merkezi olarak hizmet vermekte.İna May, ve ekibi doğumu rutin haline bırakma yanlısı. Tıbbi nedenler olmadığı sürece ve yapılabilecek herşey yapılmadan sezeryan için hastaneye yönlendirmiyorlar. Belli kalıpları yok. Dışarıdan müdahele etmeden doğallığı bozmamaya çalışıyorlar. 

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk kısımda The Farm'da doğumu gerçekleşmiş olanların kendi kaleminden,bazen de fotolarla desteklenerek hikayeleri yer almakta. 
İkinci kısım ise gebelik,doğum gibi konularda ayrıntılı bilgiler veriliyor. Gayette kapsamlı anlatılmış konular. Ayrıca kitapta,çiftlikte yapılmış doğum istatistikleri ,sezeryan-normal doğum oranları ayrıntılı bir şekilde sunuluyor. 

Normal doğum yanlısı olan beni motive eden,birileri başardıysa bende yapabilirim diye düşünmemi bir kez daha destekleyen bir duruşu vardı kitabın. 
Akıcı ve kolay anlaşılır. Özellikle ilk kısım su gibi okunuyor. 
Kitap bittiğinde kadın olduğum için kendimi şanslı hissettim. Birde içimizdeki gücün aslında çokta farkında olmadığımızı. 

Okuyoruz falan ama şöyle de bir gerçek var. Minik Nasıl isterse yolunu öyle bulup gelecek bize. İnşallah hayırlısı ile gelsin de gerisi önemli değil.

 


"Doğum,onu tecrübe eden kadına içsel bir güç ve bilgelik veren bir tecrübe olabilir."

" ...içimde garip bir hüzün ve kayıp duygusu vardı.Bunun,onun hayatının başlangıcı olduğunu biliyordum fakat aynı zamanda benim bencil hayatımın, bir yanıyla hala çocuk olmaya tutunan parçamın sonu olduğunu da biliyordum.Hayatım artık bana ait değildi ama yine de hala hayatımın en mutlu ve  ruhani günüydü."

"Onu kucağıma aldım,ona baktım ve düşündüm;sen hayatımda eksik olan şeydin."

"Dünyanın diğer yerlerinde benimle aynı anda doğum yapan kadınlara odaklanmayı denedim.Tek başıma olmadığımı düşünmek iyi geliyordu."

"Anne  tarafından tecrübe edilen doğum,tüm memelilerdeki fiziksel işleyişlerin Everest'idir. Daha önce görmediysek eğer,bu kadar büyük bir şeyin böyle küçük yerden dışarı çıkabileceğini hayal edemeyiz.Ama aslında bu he gün oluyor."

"Rahim benzersiz bir organdır.Eğer erkeklerin böyle bir organı olsaydı,onunla gururlanıp böbürlenirlerdi.O yüzden bizde böbürlenmeliyiz."

"Doğumdaki ağrının farklı bir mesajı vardır,şöyle der:"Pelvik kaslarını gevşet.Bırak.Teslim ol. Akışına bırak. Savaşma.Bu seni aşan bir şey."

"Doğum,kadınlara  olan bi şey değil,kadınların yaptığı bir şeydir."

"Çok paranız olmasa bile,yatak odasının evdeki en önemli oda olduğunu aklınızda tutun. Çarşafların altında aşk ve üzüntü paylaşılır,çocuklarınızın da burada doğacağını ve dünyaya orada veda edeceğinizi ümit edersiniz."



22 yorum:

  1. Bu konuda okuyacağım ilk kitap olucak bu kitap, kendime söz vermiştim çünkü :)
    Sineksekiz'in tüm kitapları okumaya değer.
    Hayata bakış açısını çok beğendiğim bir yayın evi.

    İnşallah her şey yolunda gider, hayal ettiğin gibi bir doğum yaparsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sineksekiz in kitaplarını okumak istiyorum bende. Okulda permakültür ödevimi hazırlarken farkettim bu yayın evini. Hala kitaplarını edinemedim ama hepsini inceledim. Çok hoş konular. İnşallah uygun Zamanda kısmet olur.

      Senin için Zamanı geldiğinde şimdiden keyifli okumalar diliyorum canım.

      Güzel Dileklerin içinse teşekkürler;)

      Sil
  2. Merhaba.
    Öncelikle Allah bir avazda kurtarsın ve sağlıkla alın bebeiğinizi kucağınıza.
    Benim 22 aylık bir kızım var ve gebe olduğum dönem hiç internete bakmadım. Çünkü sizin de dediğiniz gib, o kadar çok yorum var ki insanın kafası karışıyor.
    Normal doğumu çoooook istiyordum ve doktorum da normal doğum yaptıran ve özellikle de normal doğuma inan biriydi. Ağrı eşiğim yüksek olduğundan 41.haftaya kadar sancımı fazla hissetmedim. Doktorum haftasonı geçsin gel suni sancı verelim dedi. Ve bende pazartesi günü hastaneye gidecek şekilde kendimi hazırladım. Aynı günün sabah zorunlu sezeyanla bebeğimi sağlıkla kucağıma aldım. Çünkü kızım dayanamamış ve kakasını yemeğe başlamıştı.
    Bunları neden yazdığımı soracak olursanız; hani cümlenizin sonunda demişsiniz ya;gerçektende doğum şeklini biraz da gebeliğiniz ve minnak belirliyor. Biraz da takdiri İlah.
    Bu güzel duyguyu yaşayacak olmanız ne kadar güzel.
    İyi geceler, sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu içten yorumunuz için teşekkür ederim. Allah tüm gebeleri sağ salim kurtarsın. Biz ne kadar olan yapsakta herşey gidişata bağlı. Bunu bildiğimden herşeye tamamım. Yeter ki sonu sağlık olsun. Allah kızınızla da bir ömür huzurlu,mutlu nice yıllar yaşatsın. Sevgiler.

      Sil
  3. şu an uzağımda olduğundan mı, yaşayınca fikrim değişir mi bilmiyorum ama ben de normal doğum taraftarıyım. herşeyin doğalı, müdahale edilmemişi makbuldür. bebk hazır olduğunda kendisi dışarıya çıkacaktır diye düşünüyorum
    tabi tıbbı sebepler sezeryan gerektirirse o da kabülümüz olur.
    tek endişem doktorların kolaya kaçmak için gerekeni de gerekmeyeni de sezeryana yönlendiriyor olmaları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gönlüne göre olur Zamanı gelince. Aynı fikirleri sahibiz. Zaten vücut bunu normal olarak gerçekleştirirken müdahele etmek gereksiz geliyor. Ciddi nedenler hariç planlı sezeryana karşıyım. Birgün Zamanı gelince bu kitabı okumanı öneririm mutlaka.

      Sil
  4. Merhabalar. Ben de 13 haftalık hamileyim ve bu kitabı heryerde aradim ama bulamadım. Rica etsem bana gönderebilir misiniz. Okuduktan sonra size geri yollarım. Emin olabilirsiniz. Kabul ederseniz mail adresim: esmaknr@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde uzun zamandır arıyorum, okuma sırasına girebilir miyim? :)

      Sil
    2. Hala okumak istiyorsanız mail atın lütfen.

      Sil
    3. maıl verırsenız bende okuma sırasına gırerım:)

      Sil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim mailinizi aldım. Ben de size mail attım. Bakabilirseniz çok sevinirim. İyi günler :)

      Sil
  6. Merhabalar, benim de aramadığım kitapçı kalmadı, beni de okuma sırasına ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba biraz geç oldu ama. Mail atarsanız sevinirim.

      Sil
    2. tekrar merhaba mail attım size:)

      Sil
  7. Merhaba,
    bende kitapçılarda bulamıyorum okumakta istiyorum rica etsem banada mail atabilir misiniz.demircan_didem@hotmail.com

    YanıtlaSil
  8. merhabalar, kitabı hiç bir yerde bulamıyorum beni de okuma sırasına ekleyebilir misiniz :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba eşim bu kitabı arıyor ama bulamıyor, gönderebilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  10. KİTAp sineksekiz yayınevi tarafından yeniden basımda. Yayınevi ile görüştüm. Temin etmek isteyenler böylece daha temiz bir versiyonuna ulaşabilir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Acaba kitap basildi mi ben de temin etmek istiyorum

    YanıtlaSil
  12. herkese merhaba ben de Ina May'in Doğuma Hazırlık Rehberi ni her yerde aradım ama bir türlü bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...