5 Aralık 2014 Cuma

Fi-Azra Kohen



Fi, Kitap Kardeşliği grubunun (sosyal medya üzerinden her ay belirlenen bir kitabın okunduğu grup)  Aralık ayında okumak için seçtiği kitap olunca bende fazlaca merak edip Tüyap'tan almış olduğumdan hemen bu grupla beraber okumayı planladım.Aralık ayı girer girmez de başladım kitabıma.

Adını çokça sosyal medyada duyuran bu kitabı hem merak etmiş,hem de bu kadar popüler kitapları okumak riskli olduğundan şüphe ile yaklaşmıştım.Çünkü bir kitap ne kadar piyasada adından bahsedilirse büyüsü bozuluyor gibi geliyor.Herkes onunla ilgili paylaşımlarda bulunuyor,çoğunluk bayıldım-beğendim yazıyor.Böylece insanda beğenmeliyim baskısı oluşuyor..
Ayrıca yazarı Azra Hanım özellikle İnstagram üzerinde epey aktif.Kitabın resmini koyduğumda altına yorum bırakma nezaketini göstermiş kendisi.

Fi'ye gelirsek. Bir üçleme kitabının ilki.Devamı "Çi" ve "Pi". Çi şu anda raflarda ancak Pi sanırım şubatta çıkacakmış.
Kitap herşeye sahip olan ünlü bir psikologun saplantı derecesindeki aşkı üzerinden ilerliyor.
Bu arada kişisel gelişimle ilgili aralarda karakterlerin ağzından bilgiler veriliyor..
Fazlaca karakter var ve bunların bazıları bu kitabın sonunda havada kaldı.(Bilge,Göksel&Ada ...)
Bu nedenle Çi'yide okuyacağım en kısa zamanda.

Karakterlerin tamamı hayatın içinden,
güzellğini sorgulayan,zekasından kafasını uyuşturmaya çalışana kadar geniş yelpazede karakterler var.
Ayrıca bölüm sonlarında verdiği ipuçlarıyla karakterlerin geçmişi ve de geleceği daha da bir merak uyandırıyor kitap.Bence kitapta merak epey başarılı işlenmiş.

Akıcı,hızla okunan bir kitaptı.Ancak bittiğinde iddia ettiği kadar farkındalık ve köklü hissiyat yaratmadı bende.duygusal olarak büyük beklentiler içinde okunmazsa severek okunabilecek,sürükleyici bir kitap.


Fi hiç ayraç kullanmadan okuduğum bir kitap oldu.Ayraç görevini bu sefer kalemlerim aldı.Zira altı çizilecek o kadar çok yer vardı ki..Bir kısmını buraya yazmak içinde epey uğraştım.Zaman geçince blogumdan dönüp çizdiğim yerleri okumayı seviyorum.Burada kalıcı oluyor.


"Sadece eksikliklerimizde eşitiz."

"Evet,bilincimiz gündelik yaşantının yapılması gerekenlerinin kuşatmasındaydı, her an bir şeylerin peşinden gidiyorduk,çalışmazsak değersizdik,hayatı anlamlandırmak için sürekli çalışıyor,çalışmadığımızda da  kendimizi uyuşturmak için diğerleriyle buluşuyor,sosyalleşiyor ve merakımızı her an diğerlerine vererek potansiyelimizi kurban ediyorduk."

"..çatlama cesaretini gösteren tohumların ancak filize dönüşebileceğinden bahsedip dururdu ve ancak bazı filizlerin de tohum veren ulu ağaçlara.."

"Doğruyu bilmek adına deneyimi feda etmek...Bilgi,korkak beyinlerde deneyimi öldüren bir zehir gibi yayılır,eğer sürekli bilgiye dayalı hareket etmeye önem verirsen asla özgürleşemezsin, özgürleşemezsen deneyimleyemezsin,deneyimleyemezsen değişemezsin,değişemezsen asla senleşemezsin.Ama bilgi sürekli değişir ve ancak deneyim seni güncelleyebilir."

"Özgürlük fazlaca abartılmış bir yanılsamadan başka bir şey değil aslında.Bir bedenin içinde var olan ve zamana tabi yaşayan bir yaratık nasıl özgür olabileceğini sanır ki ?!"

"Hayatta herkesin çok iyi yaptığı bir şey olduğuna inanıyorum.Tek bir şey. Her birimizin farklı konularda en iyi şekilde yapabildiği bu bir tek şey,aslında kimliğimizin merkezidir."

"Etrafındakilerinin cüceliğini kendi devliği sanan insanlar her yerdeydi."

"Hiç kimse ama hiç kimse,sizin üzerinizde ne hak iddia ederse etsin,size ne vermiş olursa olsun!Bu ilham bile olsa,ki ilham bir insan diğerine verebileceği en kutsal şeydir!Asla!! Ama asla!Kimsenin size kim olduğunuzu söylemesine ya da hatırlatmasına izin vermeyin.,dünya saçmalıklarla doldurulmuş güzel bir yer.Bir sürü saçmalığın arasında kendi gerçekliğinizi bulmak,gerekirse de yaratmak için buradasınız. Şimdi,hiç kimse olmamış olmanın verdiği hafifliği yaşayın,var olun! İleride etrafınızdaki insanlar sizden birsi olmanızı beklediklerini,sanki onlara borcunuz varmış gibi açıkça ifade etmeye başladıklarında seçiminizi iyi yaptığınızdan emin olun!Kendinizi seçin! Kendiniz olun!Ne pahasına olursa olsun."

Ün kişiyi uyuşturur,kendi gerçekliğinden uzaklaştırır,zaten doğallıyla yapabildiği bir şeye,sanki kendi üstünlüğünün mazeretiymiş gibi yaklaşmasına neden olur,böylece kendine yabancılaştırır,sonra hemen ardından,o ünü korumak için,kendine değil diğerlerine hoş geleni yapmaya çalışırsın,işte bu,kendi özgürlüğünü teslim edip kimliğinden vazgeçmendir...Diğerlerine ihtiyaç duyan bir budala asla kendisi olamaz.

"Aşka vurulan darbe,balta gibi inip ilişkiyi kesmez,tohum gibi ekilip zamanı geldiğinde ilişkinin tüm pürüzsüzlüğünü bozacak şekilde yırtıp çıkardı yüzeyi."

"Otobüsleri yoğunlukla kullanan insan kalabalıkları kadar köleleştirilmişlerdi ki durakta saatlerce beklemek onlar için artık yorucu işlerinden uzakta birazcık beklemek onlar için artık yorucu işlerinden uzakta birazcık dinlenmek,hayal kurabilmek için kendilerine ayırdıkları zaman anlamına gelir olmuştu."

"Yetersizlik hissi insana tuhaf şeyler yaptıran hatta tuhaf şeyleri ihtiyaç olarak algılatabilen bir histi."

"Yetenek öyle bir şey ki,eğer onu bir amaca yöneltmezsen kendini kurban etmek zorunda kalabilirsin.İçinde kimseye anlatamadığın bir ıstıraba döner.Her şey,yapabildiğini fark etmenle ve bunu diğerlerine de göstermek istemenle başlar.Sonra bir anda kendi yeteneğinin kurbanı olur,sadece onu göstermek için ona hizmet ederken bulabilirsin kendini..."

"İyi şeyler tesadüfen olmuyor.Vazgeçmediğin sürece iyi bir şey için şansın var demektir."

"Eğer doğanın içinde,teknolojimizi doğallıkla birleştirebiliyor olsaydık belki de çocuk felci diye bir hastalık bile olmayacaktı.Günümüzdeki hastalıklar deforme edilmiş doğanın sonuçları ya da biyolojik olarak geliştirilmiş insan yapımı denemeler.Yani doğal değiller."

"Gitmek istediğimiz yerden bizi uzaklaştıracak tepkiler verip,sonra da adaletsizliğe sığınmak tam insan göre."

"Burası,Dünya aslında tam da olması gerektiği şekilde dizayn edilmiş.Biz salaklarsa sürekli değiştirmeye,temizlemeye uğraşıyoruz.Bu bir insanın sürekli bağırsaklarını temiz tutmaya taktığı için lavman yaptıra yptıra  bağırsak kanseri olmasına benziyor.Bağırsak bok için dizayn edildi,yaşadığımız bu şeyse bizim için.Savaşmak yerine anlasak, sakinleşsek. Habire geleceği ya da geçmişi düşünmeden,geleceğe yatırım için savaşı, geçmişin kayıpları  için intikam naraları atmasak,sadece anı yaşasak..."

"Bir zekayı takdir edebilmek için zeki olmak gerekir.Bazen karşındakinin zekası aslında kendi zekanın aynasıdır."


2 yorum:

  1. geçen gün metro istasyonunda reklamını gördüm bende
    bir bakınayım madem...

    YanıtlaSil
  2. Kitabı bende yeni okudum. Kalın olmasına rağmen sıkmıyor ama neredeyse tüm karakterler havada kalıyor. Blog takipçilerinize tavsiye ederim, okusunlar...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...